5

Bange på grund af Facebook

Pige 14 år

Hej, jeg er en 14-årig pige, der fik Facebook for ikke specielt lang tid siden.

Jeg var i tvivl, om jeg ville have Facebook eller ej, men pludselig blev der bare oprettet en profil til mig, så nu er jeg ikke længere den eneste på min overgang, der ikke har det. Jeg er blevet venner med mange fra klassen, mange fra familien og en gammel ven, jeg først næsten lige har fået kontakt til gennem Facebook.

Jeg ser både gode og dårlige ting ved at have Facebook. To af de gode ting er fx, at jeg har fået kontakt til min gamle ven, hvilket jeg er meget glad for, og den anden er, at jeg kan følge med i, hvad mine klassekammerater skriver og lægger op. En dårlig ting er, at jeg er bange for, at gøre mig selv til grin, eller at andre gør mig til grin, ved fx at lægge et dårligt billede af mig op eller skrive noget pinligt. Og en anden virkelig dårlig ting ved det er, at jeg overhovedet ikke føler mig tryk på og i nærheden af min telefon, medmindre jeg er på Facebook og kan se at alt er okay.

Jeg overvejer meget at slette min profil eller at lukke den ned midlertidigt, men det har jo også både gode og dårlige sider. Fx, ville jeg blive enormt glad for at kunne føle mig tryk igen, men jeg vil gerne kunne se, hvad mine Facebook-venner laver på Facebook, og jeg vil meget gerne kunne holde kontakten med min gamle ven. Ellers skulle det være, hvis vi gav hinanden vores telefonnumre, men det vil nok virke ret mærkeligt for ham, selvom han nok godt kan forstå det.
Jeg får sikkert også mange flere venner på Facebook med tiden, og så vil mit problem helt sikkert blive meget større, og folk vin nok synes det er lidt sært, hvis jeg bare lige pludselig sletter min profil.

Hvad synes I, at jeg skal gøre?

Venlig hilsen mig
og på forhånd tusind tak. :-)

Indsendt af: Josephine

Hej søde pige. Jeg kender din situation, siden da flyttede skole var jeg bange for at min gamle klasse ville gøre grin med. Et godt fra mig ville være ligesom i din besked at lukke din profil midlertidigt (fx en uge eller to), og hvis du gerne vil hvad der foregår i dine venners liv er det okay at spørge. Du behøver ikke at være for at blive gjort til grin fordi hvis de kan du bare sige: "Don't like me? Good, I don't wake up every morning to impress you." Det vil måske også være en god ide for dig at fortælle det til din ven du taler om, dine forældre eller din lærer. Tro mig, det kan hjælpe meget mere end du tror.
Held og lykke og håber at jeg har kunnet hjulpet dig <3

-Josephine, 14 år

Indsendt af: Højere magter

Hej

Jeg kan godt forstå at du er bekymret over hvad der kan ske af ting på Facebook. Det er du helt sikkert ikke den eneste der er. Men heldigvis bestemmer vi selv hvordan vi vil bruge sider som facebook. Så du kan i hvert fald selv kontrollere hvad du lægger op på Facebook, og om du overhovedet vil lægge noget op.

Hvad andre lægger op, som kan vedrøre dig, kan du, som du selv er inde på, ikke styre. Dog synes jeg ikke det er noget du skal bekymre dig om. Vi har alle den tanke, og som regel er det fordi at vi ikke vil se dumme ud i en situation eller virke kikset generelt.

Som jeg ser det, er der slet ikke noget at være bange for! Så længe at du opfører dig på Facebook, som du ville opføre dig i virkeligheden, så vil Facebook ikke fremstille dig anderledes i forhold til den person du er i virkeligheden. Og det bør man ikke være nervøs for at andre skal se! :-)

Jeg håber at du kan forstå i hvilken retning jeg vil guide dig! For så er jeg sikker på, at du vil tage de rigtige valg omkring/inde på Facebook!

Indsendt af: Sara123

Jeg synes du skal slette Facebook, det skal ikke være sådan, at du er bange for, at komme ind på appen. Du kan jo bare spøger om deres numre, og så skrive med dem der. Hvis de er rigtige venner så kan de helt klart forstå det.

Indsendt af: Anonymous

Hej :) Jeg synes ikke at du skal have en profil hvis du ikke er tryg ved det. Du kommer selv ind på fordelene ved facebook og da jeg selv nu går i 2.g kan jeg give dig ret i at der forgår en del planlægning og invitationer på facebook som du måske vil gå glip af hvis du sletter din profil. Derfor vil jeg forslå dig at du har en profil men at du ikke lægger noget op eller kommenterer noget lige foreløbigt. Så kan du hver dag gå ind og tjekke hvad der bliver skrevet om så du ikke går glip af nogen informationer og når du så en dag får lyst og føler dig tryg kan du jo lægge et billede op eller begynde at kommentere opslagene.
Held og lykke :)

Indsendt af: michael09081234

Hej jeg er en dreng på 15 år har haft facebook siden jeg var 11 jeg forstår godt dit problem og kender det også selv lidt. Jeg syntes du skal prøve ikke tænke så meget over det prøv at holde dig lidt tilbage på medierne lad være med at ligge et billede ud hvor du viser for meget hud lad være med at skriv dumme ting generelt bare brug facebook til ting som at skrive med dine gamle venner følge med hvad der sker osv. Hvis du holder dig til de råd tror jeg ikke du vil få serlig mange negative oplevelser (får jeg ivertigfald ikke):)
Held og lykke:)

Hvor afhængig er du af din telefon?