8

Hjælp! Super nervøs for at fremlægge!! ^~^ *~*

Pige 15 år

Jeg skal snart op til mundtlig prøve i dansk, men jeg ved at jeg kommer til at kikse i det, for alle mine tidlige fremlæggelser gik galt..

 

Hver gang bliver jeg så nervøs at jeg bare gerne vil væk og være færdig, og det ender altid med at jeg ikke får brugt Halvdelen af den tid som man skal bruge...

 

Jeg glemmer også tit hvad jeg vil sige når jeg rækker hånden op i timen, og hvis jeg så bliver valgt kikser jeg tit i mit sprog (hvis i ved hvad jeg mener)... Hvad skal jeg gøre?

Indsendt af: Anonymous, Pige 16 år

Tag en snak med den lærer som skal være tilstede. Det kan hjælpe en når man sidder sammen med en som kender til ens problem. Så måske har din lærer en større tålmodighed. Samme gælder censor. Personen har måske snakket lidt med din lærer om det. Måske ikke. Ligemeget hvad synes jeg at du skal nævne det for din lærer.

Jeg er lige blevet 'mærket' med social angst, panikangst, OCD, mild PDST og en sjælden besvimelse-sygdom og har fortalt min lærer det vigtigste. Jeg skal selv op til de mundtlige prøver nu her. Jeg er også super nervøs og ved at jeg kommer til at kikse flere gange, men bare at vide at min lærer, som er med til prøven, ved noget om mit problem hjælper.

Håber det hjælper. Held og lykke.

OAY

Indsendt af: Annavita, Pige 15 år

Jeg skal selv op til dansk prøve i år, og de råd som jeg har fået synes jeg har hjulpet. At du tager en dyb vejrtrækning ind imellem og kigger ned i dine papirer. Du skal huske på at både din lærer og censor ved at man er nervøs. Du er virkelig ikke den eneste

Indsendt af: Anonymous, Pige 14 år

Åh ja. Jeg skal også selv op til mundtlig prøver til juni... Er selv skide nervøs og er bange for jeg stammer og kommer til at græde. Mit råd er et som min gymnasie lærer (min far) gav mig. Hvis du øver meget på det, vil du ikke blive nervøs.

Indsendt af: Noa, Pige 16 år

Skal selv op til eksamen i år, og er meget nervøs ligesom dig. Når jeg bliver nervøs speeder jeg meget op i tempo. Min lærer og jeg har snakket en del om det, hvilket er mit første råd (snak med læreren). Men jeg har også øver mig i at finde bindepinkter fra "afsnit" i det jeg vil sige. I "afsnittene" holder jeg pauser hvor jeg trækker vejret dybt. Det vigtigt at du bare giver dig tid der inden. For pyt om du glemmer noget, det ved censor ikke, så vær overskudssgtig. Grin og hold pauser. Så føler du dig tryg, og det gør censor også.

Indsendt af: Pige, 17 år , Pige 15 år

Hej, jeg forstår virkelig godt dit problem. Jeg har også haft det på den måde med fremlæggelser og prøver hele mit liv - og har det stadig sådan. Derfor har jeg også flere gode råd jeg kan give og som har hjulpet mig.
For mig har det hjulpet, ligesom de andre skriver, at tale med den lærer jeg skal til prøve hos og fortælle om hvordan jeg har det. Lærere plejer at være meget forstående, du er jo helt sikkert ikke den første nervøse elev din lærer har haft oppe til prøve.
De andre ting jeg gør når jeg skal til prøve eller fremlægge er at dele det jeg skal sige op i afsnit der giver mening for mig, ingen andre behøver kende til mine afsnit så jeg kan lave dem lige hvor det giver mest mening for mig.
Når jeg har gjort det så prøver jeg i dagene op til en prøve at tænke på alt muligt andet, så mit hoved får ro, du kan arbejde på din prøve i en time af gangen og så lave noget andet hvor du er tvunget til at tænke på noget andet, det giver mere ro og overskud i hovedet når man så vender tilbage til arbejdet med prøven - og det er der man får de bedste ideer og det hjælper til at man lader være med at stresse
En anden ting jeg gør er at have noget i hænderne som jeg kan køre rundt og på den måde have aktiveret mine hænder når jeg er nervøs. Så får jeg brugt min nervøsitet på at pille ved en blyant, dreje på en ring jeg måske har på, pille ved mit ur eller lignende, og så giver det en lille smule mere ro i mit hoved, det her virkede ikke så godt de første gange jeg gjorde det, men efterhånden som jeg havde gjort det flere gange virker det rigtig godt. Jeg har en speciel ting som jeg bruger hver gang, noget jeg kan have med mig overalt og som betyder noget for MIG, alle andre ser ikke min ting som noget særligt, men for mig er den guld værd!! I dag lider jeg af flere former for angst, bl.a. panikangst og socialangst og det her hjælper mig stadig meget, det er noget jeg har gjort længe før jeg fik angst og stadig bruger ofte
Og så sagde min efterskolelærer engang til mig "Husk nu, det er KUN dig der ved hvad du har planlagt at sige, så glemmer du noget af det, eller bytter om på noget, så er du den eneste der ved det!
Held og lykke <3

Indsendt af: Anonymous, Pige 16 år

Mit råd til dig vil være først og fremmest at tænke på, hvordan censor og lærer kun vil dig det bedste. Derudover skal du stole på dig selv, og på at du sagtens kan! Som jeg ser det blokerer du også for dig selv, idet du selv tænker at du ikke kan klare det. Et positivt mind gør virkelig en forskel, derfor synes jeg du skal prøve at stole mere på dig selv og dine evner. Og så husk at læse så godt op til prøven, som du kan. Jeg slapper i hvert fald personligt mere af, hvis jeg ved, at jeg har gjort mit bedste. Når du er inde til selve prøven, så husk at trække vejret dybt og så er jeg sikker på det nok skal gå! Good luck

Indsendt af: Anonymous, Pige 13 år

Hej:-)
Jeg har det helt ligesådan, så jeg kender det:-(
Jeg er blevet meget bedre til det. Jeg har bare taget en dyb indånding og pustet ud. Og så siger jeg til mig selv," ingen vil jo grine af mig, jeg kan godt!". Og det hjælper mig virkelig, du skal bare tro på sig selv, og når du skal fremlægge kan du jo altid fremlægge for dine venner og familie et par gange før. Jeg ved du kan, og hvis du tænker dig godt om ved jeg også at du tænker at du kan godt:-) det der med at række hånden op i timerne, bare tro på sig selv og sig noget il dig selv som gør dig glad eller sådan du tror på sig selv, så vil du komme meget bedre igennem det:-) ingen vil jo grine af dig, mange har sådan et problem:-) der er så mange mange MANGE ting du skal igennem livet og desværre også nogle lidt ubehalige ting, det skal vi alle sammen, så mange har det virkelig ligesom dig, men du skal virkelig bare tro på dig selv!:-) du kan også tale med dine forældre, din lærer, din familie eller dine venner om det:-)

Jeg håber så meget at det hjalp og at du kan bruge det til noget, ellers er det helt okay:-) bare slap af, og tro på dig selv, jeg bed du er stærk!:-)

Indsendt af: Anonymous, Pige 15 år

Læs din analyse og dit højtlæsnings stykke højt for dig selv flere gange, tag tid på det hele og optag det. Hør så og find ud af, hvad er godt, hvad er skidt mht din sprog. Det hjælper altid, at man har følelsen af at være godt forberedt. Du må jo godt have det du skal sige med ind til den mundtlige prøve, hvis du har svært ved at tale ud fra få noter. Det fungerer godt, hvis man har tendens til at gå i stå. Så kan man kikke i papirende og komme ind i kampen igen. Hvis det er det, du gør, så sørg for det er overskueligt. Glem alt om dine tidligere fremlæggelser, de har ingen betydning for det du skal fremlægge om nu. Man er altid nervøs til prøver, sådan er det bare. Men hey, denne her kan du forberede dig på så det skal nok gå ;-) Held og lykke fra en som også snart skal op i mundtlig dansk!