5

Svær depression, hvordan siger man det?

Pige 13 år

Hej!

 

Jeg er ret sikker på jeg har en depression! Jeg har taget mange teste, har været inde og søge på symptomer, og det peger alt sammen på jeg har en svær/middel depression. Men hvordan skal jeg sige det??

 

Har mest lyst til at sige det til min mor, og her den anden dag spurgte hun om der var noget galt fordi jeg havde virkede meget nedtrykt. (det skal lige siges det har stået på siden december 2015).

 

Jeg bliver ved med med at sige til mig selv at jeg ønsker mig tilbage til 2015 (altså før depressionen). Jeg driver mig selv til vanvid.

Jeg kan bare ikke acceptere at jeg muligvis har en depression.

 

Hvad skal jeg gøre?

Indsendt af: sm, Pige 17 år

Du skal huske at lige meget hvor mange tests du tager på internettet, og hvor mange symptomer diverse hjemmesider mener peger på en depression, vil det aldrig være lige så præcist som hvis du gik til en psykolog og blev diagnostiseret. Husk at alle, selv du og jeg, vil kunne lave en hjemmeside og finde på alt muligt. Dog siger jeg ikke at du ikke har en depression, det ville være umuligt for mig at dømme ud fra de oplysninger du har givet. - Men synes du skal vente med at drage forhastede konklusioner inden du har gået en psykolog til at kigge på det.

I forhold til at fortælle det til din mor, synes jeg bare du skal holde det simpelt og sige noget i retning af: "Mor, jeg er virkelig ked af det lige for tiden, og jeg ved ikke hvorfor. Det har stået på i flere måneder, og det fylder virkelig meget"
Måske vil det faktum at du får det sagt og får det ud i verden allerede hjælpe et godt stykke. Så er du heller ikke alene om det, og du kan sammen med din mor beslutte om du synes at gå til en psykolog vil være den rigtige retning at gå. Men jeg kan næsten garantere dig at du vil blive overrasket over at finde ud af hvor meget det hjælper at få det sagt højt. Og husk: Der er hjælp at hente. Du kan blive glad igen. Nogle gange har man bare brug for hjælp ude fra.

Håber det hele kommer til at gå godt.

Indsendt af: Højere magter, Dreng 20 år

Hej
Nu ved jeg ikke hvorfor at du er så nedtrykt som du siger, men en grund til det kan helt klart være at du måske har oplevet noget, noget der måske har gjort dig ked af det, og som du ikke har fået snakket med nogen om.
Jeg synes helt klart at du skal fortælle din mor at du ikke har det så godt, om det så er en depression eller hvad det er, er i mine øjne ligegyldigt og ikke det du skal fokusere på. Du skal bare fokusere på at få talt med din mor om det.
Desto længere tid man går med noget der går en på, uanset om det er en stor eller lille ting, så bliver det hårdt for en til sidst. Så sorg for at få snakket med dine forældre eller venner om tingene når de lige er sket, det vil helt sikkert hjælpe!

Håber du forstår hvad jeg mener, held og lykke til dig!

Indsendt af: DaisyFlower, Pige 15 år

Hej.
Ikke for at dreje dit brev over på mig selv, men jeg tror det vil give mere mening, hvis jeg fortæller, at jeg selv har haft en moderat depression.
Det kan være virkelig svært at starte en samtale om noget så personligt som mistanken om en depression. Men det er vigtigt, at starte den, og det er vigtigt at starte den ved en person som du føler dig tryg ved. Det behøver ikke være din mor. Det kan også være du har en god veninde eller en tæt søster, du vil fortælle det til.
Fortæl personen, hvorfor du føler dig nedtrykt. Måske er der slet ikke nogen specifik grund - hvilket er HELT fair.
Jeg forstår godt, at det er svært at starte samtalen og især, når du siger, at du heller ikke selv accepteret, at du muligvis har en depression. Men jeg er sikker på at fortælle det vil give dig et skub i den rigtige retning, så du kan få hjælp.
Jeg håber du og din mor finder en løsning, som vil hjælpe dig mest muligt.
Held og lykke!

Indsendt af: Lille Hjælper, Pige 16 år

Hej med dig!

Som en start vil jeg sige, at du godt kan smide de tests ud ad vinduet. De er misvisende - Alle har symptomer på depression. Selvom du (forhåbentlig) tager fejl, og at du ikke har en depression, er det stadigvæk vigtigt at få fortalt til nogen at du altså er ked af det. Tænk på at folk med svær depression oftest ikke engang kan overskue at stå ud ad sengen. Jeg brugte selv en masse tests som sagde at jeg havde en svær depression. Nu står jeg midt i en moderat depression og kan sige at det i hvert fald ikke var en svær degang.
I forhold til at sige det til din mor kan jeg godt forstå at du synes det er svært. Men det bedste er bare at få det sagt. Fortæl at du føler dig rigtig ked af det og har gjort det i flere måneder nu. I kan også tage en snak med din lærer, hun kan formentlig hjælpe dig med at komme til bunds i de negative tanker.
Hvis i begge har mistanke om depression kan i tage til lægen. Han/hun kan hjælpe jer med hvad der videre skal ske. Om du skal til psykolog, i psykiatrien, i kontakt med kommunen osv.
Med venlig hilsen :)

Indsendt af: Du er ikke alene , Pige 16 år

Hej.
Jeg har selv været i en svær depression, og jeg kan godt huske hvor svært det var åbne op. Men ''eneste'' råd jeg faktisk kan give dig, er at gå til en forældre, eller en lærer, da (jeg selv synes at) det kan være svært at sige det til en ven/ veninde.
Men hvis du kommer ud med det, så husk at få det hele med, for ellers går stadig med en uro, som kommer til at irritere dig.
Og du kan aldrig rigtig stole på de tests på nettet, du skal til en læge som giver dig en test og vurderer det, og om der skal hjælp til.
Det er nok ikke til så meget hjælp, men håber at du får åbnet op og sagt det til en du stoler 100% på. Held og lykke((: